Keçe Kumaşı Nedir?

Keçe Kumaşı Nedir?

Bu yazımızın içeriğinde aşağıdaki soruların cevapları ile karşılaşacaksınız.

  • Keçe Kumaşının Genel Özellikleri Nelerdir?
  • Keçe Kumaşı Nedir? (Keçe kumaşının doğuş hikayesi ve günümüzde keçe kumaşı)
  • Keçe Kumaşı Nasıl Yapılır?
  • Keçe Kumaşı Nerelerde Kullanılır?
  • Keçe Kumaş Üreticileri Nerededir?
  • Keçe Kumaşlarının Fiyatları

Başlıklarımızdan bahsettiğimize göre artık ilk başlığımız olan ‘Keçe Kumaşının Genel Özellikleri Nelerdir?’ sorusunun cevabına geçelim.

Keçe Kumaşının Genel Özellikleri Nelerdir?

Kumaşın ismi keçe kumaşıdır. Kumaşın içeriğine ise hayvan kürkü, akrilik, akrilonitril ya da suni ipek bulunur. Keçe kumaşları orta derecede nefes alırlar. Nem emme konusunda çok yeteneklilerdir. Kumaşların gerilme payları orta derecededir. Kumaşların gerilme paylarının orta derecede olması kullanım ömürlerine katkı sağlar.

Keçe kumaşını ilk üreten ülke, Türkiye ve Altay Dağları Yerleşimleridir. Günümüzde en büyük ihracatçı ülkeler ise, Avusturalya ve Çin’dir.

Keçe kumaşlarının yıkama sıcaklıkları kumaşın içerisindeki liflerin özelliğine bağlıdır. Keçe kumaşı yaygın olarak süs yapımında ve kıyafet yapımında kullanılır.

Keçe kumaşının genel özelliklerini kısaca bu şekilde tanımlayabiliriz. Yazımızın devamında keçe kumaşı ile alakalı daha detaylı bilgiler vereceğiz.

Keçe Kumaşı Nedir?

Keçe kumaşı, sıkıştırılan tekstil liflerinden oluşur. Keçe kumaşı önceden geleneksel olarak yün veya başka hayvanların kürkünden yapılırken artık zaman ilerledikçe akrilik ve diğer sentetik elyaf türleriyle de üretiliyor.

Aynı zamanda keçeler alevleri söndürmede çok yeteneklilerdir. Hatta alevler bazen kendi kendine de sönerler. Bu tekstil ürünü aynı zamanda ses sönümleme özelliğine de sahiptir. Keçelerin yüksek derecede nem emme kabiliyetleri de vardır. Keçe, dokumaya ihtiyaç olmadan ve örmeden yapılan kumaşlardan biridir.

Keçenin dünyanın en eski kumaşı olduğu düşünülüyor. Keçenin en eski arkeolojik kanıtı MÖ 6500’lere kadar dayanıyor. Bu sebeple keçe kumaşı, bir örme veya dokuma tekstilinden çok daha eskide kalıyor.

Çeşitli kültürlerin, keçenin kökeni ile ilgili hikayeleri vardır. Örneğin Batı geleneğinde, keçenin icadı Saint Clement veya Saint James’e ithaf edilir.

Sümer efsanesine göre ise keçe, savaşçı kahraman Urnamman tarafından keşfedilmiştir. Diğer kültürlerin keçe kökenli hikayeleri anlattığımız diğer hikâyelere göre o kadar renkli değildir. Örneğin, keçe yapımı Avrasya kıtasının toplumlarında bin yıldır ayrılmaz rol oynamıştır.

Mesela Tibet’in dağ halkı, yalıtkan özellikleri nedeniyle atadan kalma olarak keçe kumaşını kullandı. Şu an bile, Dalai Lama da dahil olmak üzere Tibet’in kutsal adamları geleneksel keçe şapkaları takmaya devam ediyorlar.

En eski korunmuş keçe örnekleri Türkiye’de bulunurken, tarihsel kanıtlar görünüşte Altay Dağları’nın keçenin sofistike ürünlere dönüştürüldüğü bölge olduğunu kanıtlıyor. Bu bölgenin yaşayanları, binlerce yıl öncesine uzanan kesintisiz bir geleneğin parçası olarak yurtlar ve turistik ürünler için keçe yapmaya hala devam ediyor.

Keçe Kumaşı Nasıl Yapılır?

Keçe kumaşı yapılırken hangi aşamalardan geçer? Nasıl yapılır ve yapımında hangi malzemeler kullanılır? Hiç merak ettiniz mi?

Keçe üretim sürecinde keçelerin, yün, akrilik ya da başka bir tekstil elyafı içerip içermediğine göre farklı farklı üretim süreçleri olabilir. Yün durumunda, ham lifler, yünleri fazla olan hayvanların kürklerinden elde edilir.

İstedikleri elyafları elde eden Tekstil üreticileri daha sonra, bunları çelik çivilerle çivili silindirik bir cihaz kullanarak bir bütün halinde birleştirirler. Bu lifleri, daha sonra bir taraklama makinesi ile  lifler arasında standartlaştırılmış boşluklarla gevşek bir ağa tarar.

Daha sonra rulo oluşturabilmek için çapraz bindirme makinesi kullanarak birden fazla ağ birleştirilir. Birleştirilme işlemi tamamlandıktan sonra bu rulolardan dördü bir keçe yapmak için üst üste katmanlanır. Keçe üreticileri keçelerini sertleştirmek için keçeleri ısıya ve neme maruz bırakırlar ve ondan sonra son çekme işlemi ısı, basınç ve nem kombinasyonu ile gerçekleştirilir.

Hemen hemen çoğu keçe üreticisi, keçe üretim sürecinin son aşamalarında sülfürik asit kullanırlar. Renk olarak mat olan keçe, ideal boyutuna ulaştığında asidi soda külü ve ılık suyla nötralize ederler. Son olarak, endüstriyel bir makine yardımı ile bitmiş keçe kumaşındaki herhangi bir düzensizliği düzeltmek için silindirler kullanılır.

Bütün aşamalar bittikten sonra keçe üreticileri, kendi tüketici ürünlerini tamamlamak için keçeyi kesmekte, boyamakta ya da şekillendirmekte serbestlerdir. Ayrıca, değiştirilmemiş keçeleri yığın halinde satmayı da tercih edebilirler.

Keçe kumaşının yapılışını madde madde açıkladığımız göre keçe kumaşı nerelerde kullanılır başlıklı yazımıza geçebiliriz.

Keçe Kumaşı Nerelerde Kullanılır?

Günümüzde tekstil üreticileri keçeyi başka şekillerde de kullansalarda çoğunlukla çanta, şapka ve bot astarı gibi yalıtkan maddeleri üretmek için öncelikli olarak keçeyi kullanmaktadırlar. Kalınlık açısından dokuma ya da örme yünden daha kalın ve sert olan keçe, soğuk havaya karşı mükemmel derecede koruma sağlar ve yünlü malzemeden olan keçe cilde sürtünmez. Cilde sürtünme yapmadığından dolayı kullanımı rahattır.

Giyim alanı dışında, keçe üreticileri bazen bu maddeyi, esnek olmasına gerek duyulmadan keçenin yumuşaklığından ve ek yararlı özelliklerinden yararlanan dekoratif yastıklar, el çantaları, farklı ev eşyaları veya istedikleri aksesuarları yapmak için kullanırlar. Çoğu çocuk ve ebeveynin bildiği gibi, keçe aynı zamanda güncel bir el işi malzemesidir. Aynı zamanda keçe ile hoşunuza gidebilecek olan her şeyi yapmak için hayal gücünüzü kullanmak yeterli olacaktır. Bu sebepten dolayı keçe, kullanımı tercih edilen bir malzemedir.

Keçe Kumaş Üreticileri Nerededir?

Yakın zamanda kıta genelinde koyun hayvancılığı seviyelerinde azalma olmasına rağmen, Avustralya hala dünyanın en büyük yün ürünleri ihracatçısı olmaya devam ediyor ve Çin ise onu yakından takip ediyor. Bu sebepten dolayı, yün keçenin çoğu Avustralya’da üretiliyor. Yine de bazı durumlarda Avustralyalı koyun çiftçileri ham yünlerinin terbiye edilmesi için onları Çin’e gönderiyorlar.

Çin ve Avustralya’nın keçe üretimi oldukça fazla değil mi? Peki bu işten ne kadar para kazanıyorlar? Hemen aşağıdaki yazımıza geçelim.

Keçe Kumaş Fiyatları

Gerçek yün keçe oldukça pahalıdır. Fakat genellikle diğer yün tekstillerle fiyatı aynıdır. Akrilik veya diğer sentetik elyaflarla yapılan keçelerin yün keçelere göre fiyatı daha ekonomiktir. Çünkü diğer keçeler yün keçeler ile aynı özelliklere sahip değildir. Yün keçeler daha faydalıdır.